Ce intelegem prin bankroll?! Capitol 1





Orice jucator ar trebui sa isi puna intrebarea asta si sa se gandeasca de 2 ori inainte de a juca o anumita limita. 
Nepercepand acest lucru veti pleca cu o  premisa gresita, asadar veti juca cu un handicap.

Prima definitie a bankrollului ar trebui sa fie: Banii pe care sunteti dispusi sa ii pierdeti!

Niciodata nu bagati mai multi bani in poker decat va permiteti (intrarea la o masa trebuie sa reprezinte a 50-a parte din bankrollul disponibil (2%)); asadar pentru un bankroll mai mic de 100$ jucam turnee cu un buy-in de maxim 1$ ( excluzand taxele de turneu / rake-ul ). Sunt multe altele inaintea pokerului. Familia, intretinerea, taxele sau mancarea trebuie sa fie mereu inaintea pokerului. Daca pokerul e inaintea lor inseamna ca aveti o problema, si mai mult ca sigur ca nu o sa rezistati mult in breasla jucatorilor de poker.




      Nu riscati intr-o zi mai mult de 5-10% din bankrollul disponibil.
Este o chestiune de moral, deoarece, de multe ori, pierderile au o influenta negativa asupra psihicului. Cunosc jucatori foarte buni care, insa, stau prost la capitolul acesta, iar dupa ce primesc un bad beat se transforma in niste "sinucigasi", trecand de la un stil solid la unul foarte loose.

      Sper sa va fie de folos !!




Fiind un joc de strategie printre multe altele, pokerul se caracterizeaza printr-un cuvant cheie : pozitie.
Este foarte important sa jucam / sa nu jucam anumite maini din anumite pozitii la masa de poker.


Totul are o echivalenta pe termen lung. Acum 2-3 ani am fost la un prieten acasa, prinzandu-l la un sit and go de 1$ buy-in ( online ). In aproximativ 10-15 minute am observat la el un stil de joc ..."dezordonat". Pentru el orice mana de tipul KJ, KQ, AJ, QJ era considerata una foarte profitabila. Culmea pentru el este ca a castigat un pot cu QJ facand o chinta cand eu i-am spus de la bun inceput sa arunce mana. Bucuros de "realizarea" lui se arata foarte mandru in fata mea. Ideea este urmatoarea, eu am incercat sa ii explic ca o anumita mana, in cazul nostru QJ, trebuie aruncata la un raise mai mare de 5 BB. Faptul ca el a realizat o chinta...pot spune ca mai este vorba si de noroc, dar pe termen lung el va iesi intr-o pierdere uriasa.


Un exemplu care sper sa il tineti minte de fiecare data cand jucati la o masa de poker live sau online : 



   Tu ( UTG1) :   



     El (Co )  :       

     Tu plusezi 2.5 x BB , El iti plateste






  Flop      :    






Observatii !! 

1) Daca ti se face un re-raise , atunci ar trebui sa continui doar cu AA,KK.

1.1) Vom da call cu QQ sau AK doar daca avem niste baze solide despre adversar. *

2) Daca adversarul nostru pluseaza mai mult de 5 x BB , vom impinge all in doar cu AA si KK.

*.  Aceasta observatie  o vom discuta intr-un viitor articol detaliat .







Definitie:

Prin bluff ar trebui sa intelegem o strategie, o tactica bine proportionata in speranta sa putem determina adversarii sa creada ca mana pe care o avem este una puternica sau slaba decat in aperenta.

Observatii:

In urma unui bluff nu trebuie sa ne asteptam mereu ca adversarii sa renunte la pot, asa ca in acest capitol vom discuta in paralel despre termenii bluff induce si slowplay.


70 % din bluffuri se fac pe flop !!!!


In situatia in care ne aflam intr-un pot mare, iar adversarul pariaza mult este important sa nu picam in capcana etichetandu-l ca pe un bluffer. Din contra, de cele mai multe ori acesta detine o mana puternica, solida. Bluffurile se intalnesc de obicei in poturi mici.


Tinand cont de rata de foldare a adversarilor putem sa ne dam seama daca ne aflam intr-un moment favorabil de a efectua un bluff.

Stim ca a induce in joc un bluff inseamna a-l determina pe adversar, prin stilul nostru de joc, sa joace la bluff atunci cand detinem o mana puternica. Pentru a reusi acest lucru avem nevoie de o sincronizare buna.

Presupunem urmatorul caz : 



Jucatorul A (MP1): 


Jucatorul B   (BB) :


Flop                    : 

Asadar, in urma unui call la blind  din partea Jucatorului A din pozitia de mijloc Jucatorul B face check din Big Blind, putem induce un bluff printr-un simplu check / bet 1 x BB cu setul de optari. Adversarul poate face call dar in cele mai multe cazuri va face raise cu top pair. Bineinteles ca in realitatea nu cunoastem mana adversarului dar stim ca 95 % din cazuri sau chiar mai mult adversarul este batut pe flopul acesta, deci nu ar trebui sa replusam in fata lui nicioadata daca ne dorim o parte sau tot stack-ul acestuia asa ca vom face slow play *. Prin urmare decizia cea mai buna este call din partea Jucatorului A. Adversarul va plusa din nou pe turn, avand parte de inca un call. Ajunsi pe river putem face  un value raise.

* slow play - vezi Dictionar de poker .

director web